Books 4 Life steunt zadenproject voor boeren in Oeganda

 

Boeren in Oeganda hebben, net als hun collega’s in andere delen van de wereld, te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Lange periodes van droogte, hevige regenval en andere onverwachte gebeurtenissen (zoals de sprinkhanenplaag die de landbouwactiviteiten van het land in 2020 schade toebracht) zorgen ervoor dat oogsten mislukken en de kans op een voedselcrisis groter wordt. De Covid-19-pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk het voor boeren is om toegang te hebben tot zaden van goede kwaliteit.

Oxfam Novib is een nieuw zadenproject gestart in Oeganda. De donaties van Books 4 Life zullen worden gebruikt om twee nieuwe zaadbanken te bouwen en één zaadbank te verbeteren, respectievelijk in de districten Nebbi, Omoro en Soroti. De lokale gemeenschappen zullen een leidende rol spelen bij de uitvoering van dit project. Naast het bouwen en verbeteren van de zadenbanken, zullen mensen in de gemeenschap worden getraind in het beheer ervan. Denk hierbij aan de juiste opslag van zaden, interactie met de (SD=HS) Farmer Field Schools, die nieuwe gewassen ontwikkelen, het organiseren van voedselbeurzen en het verkopen van zaden. De zaadbanken zullen ook worden aangesloten op het netwerk van CSB in Oeganda dat de uitwisseling van materialen tussen gemeenschappen ondersteunt. Hierdoor krijgen boeren in die gemeenschappen toegang tot gewassen die voorheen niet beschikbaar waren, of die in de loop van de tijd uit de regio zijn verdwenen. Het bevorderen van gewasdiversiteit zal bijdragen aan de voedselzekerheid van lokale gezinnen.

Het project zal naar verwachting de toegang tot zaden voor 34 Farmer Field Schools met 1.020 actieve deelnemers verbeteren en het gebruik van zaadbanken voor een verscheidenheid aan gemeenschapsactiviteiten stimuleren.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.