Goede doelen


Een goed boek voor een goed doel

Onze slogan luidt Goed boek, goed doel! Wij verkopen tweedehands boeken die nog in goede staat zijn en geven ze daarmee een duurzame herbestemming. De opbrengst van de verkoop gaat voor 90% naar goede doelen. De overige 10% is nodig om de winkel draaiende te houden. De huur van ons winkelpand wordt buiten de opbrengst gehouden.

Maximaal de helft van de 90% gaat ieder jaar naar onze vaste partners Amnesty International en Oxfam Novib. De andere helft verdelen wij over een aantal kleinschalige, humanitaire, goede doelen uit de regio Nijmegen die actief zijn in binnen- en buitenland.

Een goed doel opgeven?
Ken jij een goed doel dat een donatie verdient? Mail je projectvoorstel naar: books4life.nijmegen@gmail.com. Je projectvoorstel moet het volgende bevatten:

  • een korte beschrijving van de organisatie;
  • uitleg waar de donatie precies aan wordt besteed.

De criteria

Wij nemen uitsluitend voorstellen in behandeling die voldoen aan de volgende criteria:

  • Het project heeft als doel het bevorderen van mensenrechten of het bestrijden van armoede;
  • De aanvrager is een organisatie, liefdadigheidsinstelling, stichting of vereniging zonder winstoogmerk;
  • Projecten ten behoeve van individuen nemen we niet in behandeling;
  • Het goede doel moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan als ANBI-instelling;
  • Het goede doel heeft geen politieke en/of religieuze doelstellingen.

Als je nog vragen hebt, kun je eerst hier contact opnemen.

Eerdere donaties aan goede doelen

2021

De vrijwilligers hebben uit verzoeken van goede doelen vier doelen gekozen:

Bovengenoemde doelen kregen op 3 juli een cheque voor het bedrag van  € 3300 Daarnaast kreeg Quiet Nijmegen een bijdrage voor hun projecten voor kinderen en alleenstaande moeders van € 2000.

Daarnaast hebben de landelijke doelen van Amnesty International en Oxfam Novib ieder een bedrag van € 3300 ontvangen.

2020
In 2021 kregen de volgende organisaties elk € 2300 overgemaakt over de opbrengst van 2020:

Casey troy foundation
De Kleurfabriek  
Stichting HoPe
Vincentius Vereniging Nijmegen

Casey troy foundation betreft een project voor gehandicapte kinderen in Kameroen.
De Kleurfabriek organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren van het Asielzoekerscentrum.

Stichting HoPe zet zich in voor een noodproject voor voedselvoorziening in Peru terwijl Vincentius Vereniging, naast De Kleurfabriek een tweede lokale vereniging, iedere week gratis maaltijden en boodschappentassen voor Nijmegenaren verstrekt.

2019
Van de opbrengst van 2019 hebben de volgende lokale goede doelen ieder € 3000 ontvangen:

Stichting Vrienden van Kibera
Stichting Remote School Papua
Stichting Zaare

Stichting Vrienden van Kibera zamelt geld in voor het Oloo Children’s Centre in Kenia. Met dit geld worden schoolmaterialen en de dagelijkse lunch betaald. Op een lege maag kun je immers niet leren!

De Stichting Remote School Papua promoot en verspreidt kennis van en over inheemse volkeren van de provincie Papua en West-Papua van Indonesië. Zij zullen de donatie gebruiken voor (digitale) onderwijsontwikkeling en lesmaterialen voor kinderen in de afgelegen gebieden op Papua.

Stichting Zaare ondersteunt Ghanese weduwes en hun kinderen op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting en educatie. De stichting richt zich met name op het noordoosten van Ghana. Zij zullen de donatie van ons gebruiken voor de herbouw van een grindy mill. Dit is een soort fabriekje waar de vrouwen shea butter maken.

 

2018

In 2018 reikten wij donaties uit aan vier goede doelen uit de regio Nijmegen. Het project Mercy’s home van de Casey Troy Foundation is een kleine stichting uit Wijchen die een Moeder- en Kindcentrum in Kameroen aan het bouwen is. Empowering Girls Gambia uit Lent zet zich in om jonge meisjes in Gambia door trainingen en seksuele voorlichting weerbaarder te maken. Stichting Gast Nijmegen ondersteunt vluchtelingen in de regio Nijmegen, onder meer op juridisch, medisch en maatschappelijk gebied. Stichting EducAIDed streeft naar beter onderwijs in gebieden waar dit nog niet gewoon is. Asylumseekers Group Regio Nijmegen van COC Regio Nijmegen komt op voor LHBTQ+ vluchtelingen, zoals homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.
2017
In 2017 zijn de drie uitverkoren kleinschalige doelen Bike4School van CooP-AfricaStichting Amaidhi en Stichting Ouderenzorg Moldavië. Coop-Africa heeft een bijdrage gekregen voor hun project Bike4School, omdat zij met fietsen de toegang tot inkomsten, onderwijs en gezondheidszorg wil bevorderen in Afrika. Stichting Amaidhi kreeg een donatie voor haar steun aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Zuid-India. Stichting Ouderenzorg Moldavië heeft een cheque gekregen voor drie projecten voor kwetsbare ouderen die hulp nodig hebben in dat land. In totaal ontvingen deze 3 organisaties 5400 euro van ons!Amnesty International en Oxfam Novib ontvingen in 2017 ieder een bedrag van 2700 euro van ons.
2016
In 2016 heeft Books 4 Life Ilula Orphan ProgramIMC Weekendschoolen Stichting Actie Calcutta (SAC) blij kunnen maken met een bijdrage van in totaal 4200 euro. Dat jaar hebben alle vestigingen van Books 4 Life in Nederland tezamen €100.000 geschonken aan goede doelen! Daar zijn we heel trots op!