Goede doelen


Een goed boek voor een goed doel

Onze slogan luidt Goed boek, goed doel! Onze vrijwilligers verkopen tweedehands boeken die nog in goede staat zijn en geven ze daarmee een duurzame herbestemming. De opbrengst van de verkoop gaat voor 90% naar goede doelen. De overige 10% is nodig om de winkel draaiende te houden. De huur van ons winkelpand wordt buiten de opbrengst gehouden.

De helft van de 90% gaat ieder jaar naar onze vaste partners Amnesty International en Oxfam Novib. De andere helft verdelen wij over 3 kleinschalige, humanitaire goede doelen uit de regio Nijmegen die actief zijn in binnen- en buitenland.

Een goed doel opgeven?

Ken jij een goed doel dat een donatie verdient? Mail je projectvoorstel naar: books4life.nijmegen@gmail.com of doe het in de ideeënbus in de winkel. Je projectvoorstel moet het volgende bevatten:

  • een korte beschrijving van de organisatie.
  • uitleg waar de donatie precies aan wordt besteed.

De criteria

Wij nemen uitsluitend voorstellen in behandeling die voldoen aan de volgende criteria:

  • Het project heeft als doel het bevorderen van mensenrechten of het bestrijden van armoede;
  • De aanvrager is een organisatie, liefdadigheidsinstantie, stichting of vereniging zonder winstoogmerk;
  • Projecten ten behoeve aan individuen nemen we niet in behandeling;
  • Het goede doel moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan als ANBI-instelling;
  • Het doel heeft geen politieke en religieuze doelstellingen.

Als je nog vragen hebt, kun je eerst hier contact opnemen.

Eerdere donaties aan goede doelen

2019

Van de opbrengst van 2019 hebben de volgende lokale goede doelen ieder € 3000,- ontvangen:

Stichting Vrienden van Kibera
Stichting Remote School Papua
Stichting Zaare

Stichting Vrienden van Kibera zamelt geld in voor het Oloo Children’s Centre in Kenia. Met dit geld worden schoolmaterialen en de dagelijkse lunch betaald. Op een lege maag kun je immers niet leren!

De Stichting Remote School Papua promoot en verspreidt kennis van en over inheemse volkeren van de provincie Papua en West-Papua van Indonesië. Zij zullen de donatie gebruiken voor (digitale) onderwijsontwikkeling en lesmaterialen voor kinderen in de afgelegen gebieden op Papua.

Stichting Zaare ondersteunt Ghanese weduwes en hun kinderen op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting en educatie. De stichting richt zich met name op het noordoosten van Ghana. Zij zullen de donatie van ons gebruiken voor de herbouw van een grindy mill. Dit is een soort fabriekje waar de vrouwen shea butter maken.

2018

In 2018 reikten wij een donatie uit aan vier goede doelen uit de regio Nijmegen. Het project Mercy’s home van de Casey Troy Foundation is een kleine stichting uit Wijchen die een Moeder- en Kindcentrum in Kameroen aan het bouwen is. Empowering Girls Gambia uit Lent zet zich in om jonge meisjes in Gambia door trainingen en seksuele voorlichting weerbaarder te maken. Stichting Gast Nijmegen ondersteunt vluchtelingen in de regio Nijmegen, onder meer op juridisch, medisch en maatschappelijk gebied. Stichting EducAIDed streeft naar beter onderwijs in gebieden waar dit nog niet gewoon is. Asylumseekers Group Regio Nijmegen van COC Regio Nijmegen komt op voor LHBTQ+ vluchtelingen, zoals homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

2017

In 2017 zijn de 3 uitverkoren kleinschalige doelen Bike4School van CooP-AfricaStichting Amaidhi en Stichting Ouderenzorg Moldavië. Coop-Africa heeft een bijdrage gekregen voor hun project Bike4School, omdat zij met fietsen de toegang tot inkomsten, onderwijs en gezondheidszorg wil bevorderen in Afrika. Stichting Amaidhi kreeg een donatie voor haar steun aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Zuid-India. Stichting Ouderenzorg Moldavië heeft een cheque gekregen voor drie projecten voor kwetsbare ouderen die hulp nodig hebben in dat land. In totaal ontvingen deze 3 organisaties 5400 euro van ons!

Amnesty International en Oxfam Novib ontvingen in 2017 ieder een bedrag van 2700 euro van ons.

2016

In 2016 heeft Books 4 Life Ilula Orphan ProgramIMC Weekendschoolen Stichting Actie Calcutta (SAC) blij kunnen maken met een bijdrage van in totaal 4200 euro. Dat jaar hebben alle vestigingen van Books 4 Life in Nederland tezamen €100.000,- geschonken aan goede doelen! Daar zijn we heel trots op!